Puumateriaalit

AKAASIA

Kova, punaruskea puulaji, jonka värisävyä yleisesti syvennetään höyryttämällä. Käyttökohteina työpöytätasot ja puulattiat.

AMERIKKALAINEN PÄHKINÄ
Upea, tummanruskea väri antaa puulajille arvokkuutta. Käytetään yleisesti puusisustamisessa ja -kalustamisessa. Pintapuu erottuu väriltään selvästi sydänpuusta.

IROKO
Tämä tiikin korvikkeeksikin kutsuttu puulaji tulee Afrikasta. Sen tasaisenruskea värisävy takaa irokolle lukuisia käyttökohteita puusepänteollisuudessa. Irokoa tavataan usein työpöytätasoissa ja vaativissa puusisustuskohteissa.

JALAVA
Hienostunut vaaleanruskea yleisvärisävy ja voimakas syykuvio ovat tämän puulajin valtteja. Käytetään puusisustamisessa ja -kalustamisessa.

KHAYA
Khayaa kutsutaan usein myös khayamahongiksi. Värisävyltään khaya vastaa aitoa mahonkia ja niinpä sitä käytetään yleisesti veneteollisuudessa esimerkiksi puuveneiden runkomateriaalina. Tasainen punaisenruskea värisävy antaa khayalle mahdollisuuden myös korkealaatuisten keittiöiden sisustuspuutavarana.

KIRSIKKA
Vahva punaruskea värisävy ja persoonallinen syykuvio antavat puulajille mahdollisuuden moneen eri käyttökohteeseen. Eniten kirsikkaa käytetään puutasoissa ja –kalusteissa.

KOIVU
Perinteinen kotimainen koivu on suomalainen jalopuu isolla” Jiillä”. Tämä monikäyttöinen puulaji on nähty kotimaisessa puusisustamisessa yhtenä jatkuvasti muodissa olevana materiaalina. Huonekaluhistoriamme tuntee myös lukuisia klassikoita, joiden materiaali on ja on ollut koivu.

MÄNTY
Toinen kotimaisista varastoimistamme puulajeista on mänty. Sekä mäntysahatavara, että mäntyliimalevyt tulevat meille pääosin Päijät-Hämeestä. Männyn perinteikäs kullankeltainen värisävy ja tyylikäs syyrakenne sopii suomalaisen silmään. Männyn käyttökohteet ovat miltei rajattomat.

MERBAU
Kaakkois-Aasiassa kasvava merbau on varastoimistamme puulajeista yksi kovimmista ja siksi puu onkin suosittu lattiamateriaalina ja erilaisten kovaa kulutusta vaativien puulistojen raaka-aineena. Syvänpunaiset värisävyt antavat puulle lämpimän yleisvaikutelman.

OKUME
Okume on Afrikasta tuleva punaisenruskea puulaji, jota käytetään yleisesti vaneriteollisuuden raaka-aineena. Varastoimme okumea vain paksuviiluisesta vanerista valmistettuna liimalevynä, jota kutsumme nimellä ”Multilam”. Multilam-liimalevyä käytetään työpöytätasoina ja pöytien kansilevyinä.

OLIIVISAARNI
Oliivisaarni on perinteistä saarni sahatavaraa tai –liimalevyä, jossa sydänruskean osuus on merkittävä. Oliivisaarnen yleisvärisävy on selvästi tummempi kuin normaalin varastoimamme saarnen.

OREGONMÄNTY
Tätä Pohjois-Amerikan länsirannikolla kasvavaa puulajia kutsutaan usein myös nimellä douglaskuusi. Väriltään oregonmänty on kullankeltainen ja useimmiten käytetty suorasyisenä. Se on yksi eniten käytetyistä vaneriteollisuuden raaka-aineita. Oregonmänty on myös löytänyt tiensä suomalaiseen saunasisustamiseen.

OVANGOL
Ovangol on näyttävän syvänpunainen puulaji, jossa erottuu myös lähes mustia värisävyjä. Tätä kovaa puulajia käytetään massiivipuulevyissä, lattiamateriaalina ja erilaisten puulistojen raaka-aineena.

PYÖKKI
Pyökkiä kutsutaan yleisesti myös punapyökiksi, koska se yleensä varastoidaan höyrytettynä. Höyrytyksessä pyökki saa kauniin punaisen värisävynsä. Pyökki on todella monikäyttöinen puulaji.

SAARNI
Saarni on tunnettu sitkeydestään ja siksi sitä on kautta aikojen käytetty esim. puuveneiden tukikaarissa. Saarnen luonnollinen vaalea värisävy yhdistettynä sydänpuun ruskeaan väriin mahdollistavat puulle lukemattomia käyttökohteita.

SAPELI
Sapeli, tai sapelimahonki, jolla nimellä tätä punaruskeaa tasaväristä puulajia
useimmin kutsutaan, kasvaa laajalti Afrikassa. Sapelia käytetään yleisesti erilaisiin sisustustarkoituksiin ja ennen kaikkea vene– ja laivanrakennusteollisuudessa.

TAMMI
Yleisin puusepänteollisuudessa käytetty kovapuu on tammi. Tuomme tammea sekä Pohjois-Amerikasta, että Euroopasta. Vaihtelevat ruskean värisävyt yhdistettynä näyttävään syyrakenteeseen ovat tammen tavaramerkkejä. Tammea käytetään laajasti puusisustamisessa ja-kalustamisessa.

TIIKKI
Tiikki on ehdottomasti puulajien ”Rolls-Royce ”. Tämän tasaisenruskean puulajin ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Tiikin parhaat kasvualueet ovat Myanmar ja Thaimaan pohjoisosat. Tiikkiä käytetään yleisesti vene- ja laivanrakennusteollisuudessa.

VAAHTERA
Vaahteran vaalea värisävy ja puun kovuus tekevät puusta suositun esimerkiksi massiivipuulattioiden ja lautaparkettien raaka-aineena. Puussa on selvästi tummempana erottuva sydänpuu ja kaunis syyrakenne.

WENGE
Wengen luonnollinen värisävy on tumman ruskea ja se tummuu käytössä lähes mustaksi. Wengeä käytetään massiivi puulattioissa , parkettien raaka-aineena ja usein myös antamaan erityistä ilmeikkyyttä puurakenteissa.

ZEBRANO
Zebrano on saanut nimensä raidallisesta syykuviostaan , joka muistuttaa savanneilla käyskentelevän seepran värimaailmaa. Käyttökohteina ovat vaativat puusisustukset ja kalusteet.

Materiaalitoimittajamme Woodim Oy valitsee puut kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja varmistaa aina puutarvaraerien alkuperän.
Lue lisää.